Kínai Import Tanácsadás

Telefonszám: +36 20 318 6216

 

A Kínai importról általában

Közismert tény, hogy a világ ipari termelésének súlypontja és ebből következően a világkereskedelem irányai is jelentősen átrendeződtek az elmúlt évtizedekben. „Manapság minden kínában készül” halljuk úton-útfélen. És valóban, a piaci gagyitól a legnagyobb márkákig szinte minden termék kínai, részben vagy teljesen.

Jónevű és nagy múltú nyugati  cégek emblémája mellett is ott található   a "made  in china" felirat. Jelenleg ilyen szelek fújnak a kereskedelemben.
Ennek a tendenciának az elsődleges oka, a kinában készült termékek  olcsósága-ez is közismert tény. Valószínűsítem,  ha Ön erre az oldalra tévedt, motívációjában a hazai és a kinai  előállítási- beszerzési ár közismert különbsége volt a döntő tényező.
Ha valaki Kínából szeretne importálni, meglehetősen sok tényezővel fog és kell is kalkulálnia..
Elősre az árak nagyon vonzóak tudnak lenni, de az után következő  legalapvetőbbek kérdések a mennyiségek, a szállítási határidők és minőség – ezeken  érdemes elgondolkodni.

Azt tudni érdemes, hogy a kinai cégek számára általában a magyar piac felvevőképessége nem számít jelentős volumennek. Csak a belső piacuk 160-szor akkora lélekszámú, mint Magyarország teljes lakossága. Ha még az  európai valamint az amerikai kontinens számukra izgalmas nagyobb piacait is hozzáveszzük,  akkor  a teljes  tortának a  magyar piac talán ha 0,3-0,4% át teszi ki.
Ezért van az, hogy általában az egy-egy termékből  minimálisan megrendelendő mennyiség
- ami alatt nem állnak szóba a vevővel - az a magyar piacra általában túl sok.
A tengeri konténeres szállítás ráadásul akkor rentábilis, ha a konténer 27, 56 vagy 67 köbméter, és teljesen tele van. Ez egy 10x10x10 cm élhosszúságú csomagolásba beleférő tárgy esetén 27.000-67.000 darabot jelentene elvben, a konténer mérettől függően. Természetesen szóba jöhet a gyüjtő-konténeres szállítás, azonban sajnos ilyenkor exponenciálisan növekvő költségekkel kell kalkulálni.
Jogosan merül fel a kérdés: van- e lehetőség a fentieknél kisebb mennyiségek megrendelésére és szállítására?
Általában akad…ha érdekli, elmondjuk.
Aki kínából, vagy általában a tengeren túlról szeretne terméket beszerezni, egy valamit el kell fogadnia, hogy a szállítási idő relatív hosszú
Az esetek zömében ott kezdődik, hogy  nem  raktárról szoktak kiszolgálni, hanem ha eléri a rendelt mennyiség az ingerküszöbüket, legyártják.
Ez az esetek zömében  1-4 hétig tart , attól a pillanattól számítva, amikor a 30% előleget megkapja a gyártó.  Ha kész a termék, a  leggyorsabban repülővel lehetne szállítani, de az méregdrága , így 99%-ában  nem éri meg.  Ezért a tengeri szállítás marad alternatívaként. Ez esetben-  ha a hajóstársaság nem keveri el és nem rakatja ki mondjuk Afrikában a konténert,ahonnan kell egy kis idő visszaszerezni jogos tulajdonunkat- , kb. 6 hetet utazik az áru, mire Magyarországon átvehető a termék.
Tehát átlagos esetben 7-10 hetet kell számolni az áru rendelése és az átvétel között.
Minőség:
Kínában minden elérhető és szinte mindennek jobb az ára, mint idehaza. A tökéletes , minden igényt kielégítő  terméké ugyanúgy, mint annak  legszemetebb másolatának. Azonban annak  egyértelműnek kell lennie, hogy  ott sem lehet ugyanaz az áron beszerezni a kiváló alapanyagból, ellenőrzött körülmények között nyugati management által koordinált, szakmailag felkészített dolgozók kezéből kikerült terméket, mint a darált szemétből igénytelen körülmények közt,  éhbérért dolgoztatott munkaerővel, felkészült vezetők nélküli termelésből származó külsőre egyébként  hasonló párját.
Beszéljünk őszintén. A csodavárásnak gyakran csalódás a vége.
Mi nem szeretnénk, hogy Önnek veszteségei származzanak.
Nem ajánljuk, hogy azonnal és az összes tőkéjét fektesse kinai importba.
Legyen óvatos, körültekintő, mérlegelje a hozam és a kockázat arányát.

Ha meghozta a döntést, szívesen segítünk elindulni.

 

Waxhouse Kínai Üzleti Tanácsadó Kft. Kínai Import és Árubeszerző Kft.
Elérhetőség